Hoe coachbaar ben jij eigenlijk?

Stel: je wilt iets veranderen in je leven. Dit kan van alles zijn: afvallen, fitter worden, meedoen aan een wedstrijd, een carrièreswitch. You name it. Waar begin je dan?

Veel mensen huren iemand in die verstand heeft van een bepaald vakgebied en die ze hierin kan helpen. Een verstandige keuze! Ik heb zelf ook vaak genoeg met een coach en personal trainer gewerkt. Dit heeft mij enorm geholpen met het bereiken van mijn doelen.

Maar het succes ligt niet alleen aan de kwaliteiten van jouw coach. Het gaat er ook over hoe coachbaar jij eigenlijk bent. Is dit niet het geval, dan kan je coach nog zo goed zijn. Maar dan ga je niet bereiken wat je zou willen. Het inhuren van een professional staat dus niet direct garant voor succes. Dit hangt vooral ook bij jou af van de volgende factoren:

  • Commitment: ben je echt het commitment aangegaan om in jezelf te investeren, in je persoonlijke ontwikkeling en ben je bereid om te doen wat je moet doen. Ook op de momenten dat je er geen zin in hebt?
  • Feedback: sta je open voor feedback, ook al is dit niet altijd wat je wilt horen? En kun je feedback ontvangen zonder dat je gelijk defensief reageert?
  • Openheid: sta je ervoor open om te leren en de confrontatie aan te gaan met je eigen overtuigingen, beperkingen en belemmerende gewoontes?
  • Kracht en lef: heb je genoeg kracht en lef om de uitdagingen aan te gaan die in het traject naar voren komen. En kun je tegen de confrontatie met de waarheid?
  • Relatie met jouw coach: kun je je kwetsbaar opstellen tegenover je coach en ben je bereid om een coachrelatie aan te gaan?
  • Doel: heb je een concreet doel waar je naartoe wil werken?

Dus wees eerlijk naar jezelf en neem je verantwoording in het traject wat je aan wilt gaan. Of waar je misschien al in zit. Je coach kan je allerlei handvaten geven, motiverende woorden uitspreken en ga zo maar door. Maar uiteindelijk ben jij het zelf die het commitment aan moet gaan en moet doen wat er gedaan moet worden. Ook al is dat misschien niet altijd het leukste wat er is. Als je echt voor je doelen wilt gaan, dan zul je dingen anders moeten doen dan voorheen. Anders had je je doel al bereikt. Klaag je liever dan dat je daadwerkelijk je eigen aandeel ziet in het proces, en kun je niet tegen feedback? Denk dan goed na voordat je aan een coach begint. Ben je wel bereid om jouw eigen aandeel te zien in het geheel, kun je tegen een stootje en ben je bereid om tijd en moeite in het traject te stoppen? Dan kun je zeker aan de slag met een coach! Dus ga jij voor je doelen of houd je liever vast aan gewoontes en overtuigingen die je niet verder helpen? Aan jou de keuze!