Riding the waves

Oké, ik geef het gelijk toe, de titel klinkt mooier dan de werkelijkheid. In werkelijkheid ging mijn eerste surfles iets anders en lag ik vooral meer naast mijn plank, dan dat ik erop stond. Maar dat even terzijde. 

Ik vond het surfen en het spelen in de golven namelijk heel leuk en bijzonder en zo’n mooie metafoor voor ons leven en onze emoties. Net zoals de zee de ene dag, of zelfs het ene moment, meer golven kent dan de andere dag, zo gaat dat ook met emoties. De ene dag verloopt een stuk soepeler en rustiger dan de andere dag. En het is aan jou hoe je hiermee omgaat, hoe je bijstuurt en in welke emotie je meegaat en welke golven je laat gaan. Je hoeft namelijk niet overal op te reageren. Iets wat we wel vaak geneigd zijn om te doen. En zeker deze tijd vraagt nogal wat van ons als mens en als ondernemer.

Maar soms is het gewoon beter om die golven die net niet helemaal lekker op je af komen, te hoog zijn of misschien wel veel te laag, gewoon te laten gaan. Het gaat je namelijk niet opleveren wat je er misschien van verwacht. Dus kies bewust waar jij je energie in steekt en waar je bewust geen energie (meer) in steekt. Zowel met surfen als in het dagelijkse leven.

En bedenk ook eens wat je doet als de zee te heftig wordt. Blijf je dan krampachtig proberen om er toch wat van te maken of neem je even afstand. Stap je uit de zee van emoties om het allemaal even te laten gaan en wacht je totdat het wat rustiger is voordat je weer actie onderneemt? Of ga je direct in de actiestand en verander je van tactiek? Het is soms goed om hier even bij stil te staan. Hoe jij hier als persoon en als ondernemer mee omgaat. 

En terwijl ik zo in de zee stond en probeerde op sommige golven een stukje mee te liften en andere weer te laten gaan, besefte ik ook dat je alleen maar controle hebt over hoe je reageert op wat er op je afkomt. Want elke dag worden we overspoeld door het nieuws, de dingen die we moeten doen, die van ons verwacht worden, die we onszelf opleggen. Noem maar op. De lijst lijkt bijna oneindig. De golven blijven op ons afkomen. De ene dag alleen iets meer dan de andere dag. En het is aan jou hoe je hiermee omgaat. Want alleen daar heb je controle over.