Zo blijf jij gemotiveerd

Het ontbreekt iedereen wel eens aan motivatie. Zeker in deze periode. De gyms zijn dicht, je hebt een andere routine dan gebruikelijk en misschien heb je ook wel het idee dat zonder gym je doel niet bereikbaar is. Dus het is niet zo gek dat je motivatie misschien wat minder is dan gebruikelijk. Dat is heel normaal. Sowieso is motivatie niet altijd aanwezig. Je hebt nou eenmaal niet altijd zin en fut om er elke dag weer voor de volle 100% tegenaan te gaan. Maar wat doe je als je even niet zoveel zin hebt om op je eten te letten of weer te gaan sporten? Geef je eraan toe of ga je er gewoon tegenaan?

Tien tips om gemotiveerd te blijven

Heb je de neiging om toe te geven aan je gebrek aan motivatie? Deze tips kunnen je helpen!

  • Verdeel jouw doel onder in kleinere doelen. Soms maak je het jezelf moeilijk door je doel heel groot te maken, zoals 15 kilo afvallen of een marathon lopen. Het helpt om dit onder te verdelen in kleinere doelen van bijvoorbeeld 1 of 2 kilo of 5 of 10 kilometer. Of misschien is je doel nu vooral om je conditie en gewicht zoveel mogelijk hetzelfde te houden.
  • Houd het haalbaar. Verwacht niet van jezelf dat je 5 keer week sport als dit absoluut niet in te passen is in jouw leven. Zo voorkom je dat je gefrustreerd raakt en je motivatie steeds minder wordt, omdat het niet lukt om 5 keer te sporten.
  • Maak het visueel. Verzamel foto’s of plaatjes van jouw einddoel. Hoe wil je eruit zien, wie is jouw voorbeeld. Verzamel er motiverende quotes bij en hang dit bij elkaar. Dit kan jou helpen om weer in de juiste flow te komen om er weer helemaal voor te gaan.
  • Maak een plan. Bepaal hoe je jouw doel gaat bereiken en maak dit concreet. Plan bijvoorbeeld vaste momenten in je agenda om een (online) sportles te volgen, maak een vaste afspraak met een personal trainer, plan momenten waarop je je eten gaat voorbereiden. Kortom: bedenk hoe je van A naar B wilt komen en ruim daarvoor tijd in in je agenda.
  • Kies een sport die jij leuk vindt. Zo houd je het veel langer vol, dan wanneer je kiest voor een sport waar je weinig plezier aan beleeft.
  • Blijf positief en geloof niet in je twijfels die opkomen. Als je even wat minder gemotiveerd bent, dan is er ongetwijfeld een stemmetje in je hoofd die zegt dat het toch niet gaat lukken, dat het niet uitmaakt om een keer te zondigen, dat je lief moet zijn voor jezelf en jezelf gewoon dat ongezonde eten moet gunnen. Maar geloof je eigen twijfels niet. Je brein werpt deze twijfels op, om verandering tegen te gaan. Want verandering betekent een risico en ons brein is daar niet dol op. Geloof daarom dat je het wel kan en dat je sterker bent dan je zelf denkt.
  • Bedenk waarom je bent begonnen. Je hebt vast wel een reden gehad om een doel te stellen en te beginnen. Zie je het even niet zitten? Bedenk dan waarom je eigenlijk bent begonnen en wat jou op dat moment motiveerde.
  • Focus op de positieve dingen en de successen die je boekt. Wees tevreden met de kleine stapjes die je maakt en blijf positief. Al die kleine stapjes zorgen er uiteindelijk voor dat je bereikt wat je wilt bereiken.
  • Gun jezelf de tijd om je doel te bereiken en geniet van het proces. Ook als dat niet altijd even makkelijk gaat. Ga de confrontatie met jezelf aan en uiteindelijk kun je trots zijn op wat je hebt bereikt en de tegenslagen die je hebt overwonnen.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen, maar alleen met jezelf. Er zal altijd wel iemand zijn die sterker is, slanker, fitter, of wat dan ook. Maar je weet vaak niet waar iemand begonnen is, hoeveel tijd iemand al bezig is, waar iemand anders mee worstelt en ga zo maar door. Kijk waar jij vandaan komt, waar je bent begonnen, waar je nu bent en waar je naartoe wilt. Dat is het enige wat telt, want het gaat om jou!

Kan jij ondanks alle tips wel wat hulp gebruiken? Stuur dan een mail naar info@mypersonalfitcoach.com